Kategorie zboží

Zprávy z e-shopu

všechny články

Sušičky ovoce


Už po staletí je sušení nejpřirozenější metodou dlouhodobého skladování potravin. Sušička ovoce kombinuje starý funkční princip spolu s nejnovější technologií. U sušení je snížen pouze obsah vody, zatímco veškeré biologicky hodnotné látky zůstávají zachovány, a to bez konzervačních látek a jiných chemikálií.

Princip sušení

Správné nastavení teploty je důležité

Stupeň 1asi 20°C přesahující teplotu okolí pro pro bylinky houby
Stupeň 2 asi 40°C přesahující teplotu okolí pro veškerou zeleninu a choulostivé druhy ovoce
Stupeň 3 asi 60°C přesahující teplotu okolí okolí pro ostatní druhy ovoce



Obecně na téma sušení

Vysoušení je prastará technologie jak uchovat maso, ovoce a další potraviny v dlouhodobě trvanlivém stavu. Sušení za normálních teplot, nízké vlhkosti, v proudícím vzduchu a za přítomnosti slunečních paprsků, je jedna z nejstarších metod konzervace. Principem je postupné vysušování kousků nakrájených na tenké plátky, což zajišťuje rovnoměrnou dehydrataci.

Snížením obsahu vody v rozsahu od 20% - 25% vydrží potraviny déle trvanlivé a zabraní se tak předčasnému kazení nebo plesnivění. Chuť zůstane nejen zachována, ale dokonce se i částečně zvýrazní. Před dalším zpracováním by se měla většina sušených potravin, jako jsou například houby, krátce namočit.

Sušit můžete ovoce (kolečka jablek, hrozny, drobné ovoce atd.), bylinky, houby, luštěniny (hrášek, čočka, fazole), obiloviny, ryby, maso (šunka) a mnoho dalších potravin.

Řadit: 
Zavřít